Anmeldelse af Divergent

Divergent, skrevet af Veronica Roth

 

Der må snart være gået seriøst inflation i denne genre. Men jeg hænger på alligevel. Divergent læner sig en del op ad Hunger Games bøgerne, som jeg er ret vild med, men den er trods alt også sin egen.

Divergent foregår i, hvad man må formode er, en postapokalyptisk version af Chicago. Denne samfundsgruppe er delt op i fem faktioner: De sanddru, intelligentsia, de puritanske, skytsenglene og pacifisterne, og så er der også en sjette samfundsgruppe som består af de udstødte fra de fem andre forskellige faktioner.

Divergent har det til fælles med mange af genrens andre historier, at den omhandler en teenagepige der trods en tilsyneladende skrøbelighed, finder indre styrke til at klare umiddelbar modgang.

Historiens fortæller og hovedperson er Beatrice Prior på 16 år, som vi møder dagen før hun skal igennem en test, som skal hjælpe hende med at træffe et valg, der skal afgøre hvilken af de fem faktioner hun er bedst egnet til at leve i.

I bund og grund handler den om menneskelige egenskaber/personligheder. Hver af de fem faktioner i historien består af en gruppe mennesker med en fremtrædende personlig egenskab, som så også bliver dyrket til perfektion i faktionen.

Hos de sanddru handler det om at være i stand til at sige sandheden og aldrig lyve. Det handler om at erhverve og elske viden hos intelligentsia. Puritanerne er uselviske og altruisme er i højsædet. Skytsenglene er dannet med det formål at beskytte alle fem faktioner fra udefrakommende fare og pacifisterne sætter fredlighed som højeste mål.

Beatrice Prior er født som puritaner og bor med sin mor, far og storebror i den puritanske faktion. Beatrice og hendes bror Caleb skal samme dag gennem personlighedstesten, der vil foreslå den faktion de har de bedste egenskaber og forudsætninger for at tilhøre. Testen er en hjælp og de behøver nødvendigvis ikke at følge det resultat der bliver foreslået.

Men kan vi, som mennesker, leve med én fremtrædende og gennemdyrket egenskab og samtidig undertrykke alle andre personlighedstræk vi besidder for det gode af samfundet?

Leave a Comment

Filed under Bøger

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>