SF’s valgpolitik

Villy Søvndal har karisma, folkelighed og rigtig gode talegaver.
Han har altid været god til at få SF’s politik gjort forståeligt og jeg tror at han er grunden til at SF har fået så stor vælgertilslutning inden for de sidste par valg. Næsten lige så meget hans person som hans måde at få SF ud til befolkningen.
Hans fremlægning af SF’s valgplan, ”Friske øjne på Danmark”, blev sendt velargumenteret ud. De retoriske egenskaber i talen var klassiske – Start med humor, men hurtigt skift til følelsesladet opbakning til Norges statsminister Stoltenberg og det Norske folks takling af den tragiske nedskydning af unge mennesker på Utøya. Han sammenligner Danmark med et hus, opbygningen af et hus, det har nu revner der skal repareres, og det er da lige S-SF der skal stå for det.
Han spiller på danskernes frygt for at miste deres arbejde, mangel på uddannelse og bolig, men heldigvis er det lige præcis de tre ting SF tager op i deres valgprogram. Den fjerde, som at gøre Danmark grønnere, bliver nedtonet så meget så den næsten bliver glemt, også af journalisterne til de efterfølgende spørgsmål.

De garantier som jeg bed mærke i var:
Garanti for diagnose ved sygehusvæsnet inden for en måned
Garanti for max 24 elever i klasserne
Garanti for to lærere i Dansk, matematik og Engelsk
Garanti for 20 % billigere offentlig transport i hele landet
Jeg personligt er ikke helt sikker på at de kan blive indfriet.

Efterlønnen blev selvfølgelig også bragt på banen. SF er ikke klar til ”at lægge den i graven” endnu, de vil kæmpe for den. Men ved efterfølgende spørgsmål fra journalisterne, kunne man fornemme at det kun er noget der er på overfladen. S og SF skal have 90 mandater for at få efterlønnen til at forsætte i nuværende form, og det er utopi at de to alene skulle kunne få det. De bliver nødt til at have de Radikale med, men de Radikale er indstillet på at afskaffe efterlønnen.
Villy….  Den holder ikke. Efterlønnen er dødt løb, og det ved du godt.

De 12 minutter der skulle arbejdes ekstra var slet ikke på tale denne gang. Det står dog stadig i valg-programmet, men SF ved godt at den bliver svær at æde for deres vælgere, så denne gang viser de sig fra en anden side og fremlægger andre centrale områder de vil arbejde med. De skal jo også have noget at faldbyde med når der er noget de skal forhandle om.

Alt i alt, synes jeg at Søvndal gjorde det retorisk godt, men det gør han som regel. Politisk set er det jo op til den enkelte at finde ud af hvor meget hold der er i de garantier SF fremlægger.

Leave a Comment

Filed under Politik, Sproget

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>